Skip to content

Argentina

Argentina er den sjette største vinprodusenten i verden (2017). Argentinsk vin, som med noen aspekter av argentinsk mat, har sine røtter i Spania. Under den spanske koloniseringen av Amerika ble vinstokker brakt til Santiago del Estero i 1557, og dyrkingen av drue- og vinproduksjonen strakte seg først til naboregionene, og deretter til andre deler av landet.

Historisk sett var argentinske vinprodusenter tradisjonelt sett mer interessert i kvantitet enn kvalitet, og landet konsumerte 90 % av vinen det produserer (45 liter per år per år per innbygger ifølge tall fra 2006). Fram til tidlig på 1990-tallet produserte Argentina mer vin enn noe annet land utenfor Europa, selv om majoriteten av den ble ansett som ueksportabel. Ønsket om å øke eksporten førte imidlertid til betydelige kvalitetsfremskritt. Argentinske viner begynte å bli eksportert i løpet av 1990-tallet, og vokser for tiden i popularitet, noe som gjør den til den største vineksportøren i Sør-Amerika. Devalueringen av den argentinske pesoen i 2002 fremmet industrien ytterligere ettersom produksjonskostnadene sank og turismen økte betydelig, noe som ga plass til et helt nytt konsept for enoturisme i Argentina.

De viktigste vinregionene i landet ligger i provinsene Mendoza, San Juan og La Rioja. Salta, Catamarca, Río Negro og nylig sørlige Buenos Aires er også vinproduserende regioner. Mendoza-provinsen produserer mer enn 60 % av den argentinske vinen og er kilden til en enda høyere prosentandel av den totale eksporten. På grunn av den store høyden og den lave luftfuktigheten i de viktigste vinproduserende regionene, møter argentinske vingårder sjelden problemene med insekter, sopp, mugg og andre druesykdommer som påvirker vingårder i andre land. Dette gjør det mulig å dyrke med lite eller ingen plantevernmidler, slik at selv økologiske viner enkelt kan produseres.

Det finnes mange forskjellige druesorter i Argentina, noe som gjenspeiler landets mange innvandrergrupper.

Franskmennene tok med seg Malbec, som benyttes i de fleste av Argentinas mest kjente viner. Italienerne tok med seg vinstokker som de kalte Bonarda, selv om argentinske Bonarda ser ut til å være Douce noir of Savoie, også kjent som Charbono i California. Den har ingenting til felles med de lette fruktige vinene laget av Bonarda Piemontese i Piemonte. Torrontés er en annen typisk argentinsk drue og finnes for det meste i provinsene La Rioja, San Juan og Salta. Det er medlem av Malvasia-gruppen som lager aromatiske hvitviner. Den har nylig blitt dyrket i Spania.

Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay og andre internasjonale varianter blir stadig mer plantet, men noen varianter dyrkes karakteristisk i visse områder.

I november 2010 erklærte den argentinske regjeringen vin som Argentinas nasjonale brennevin.

Argentinas røde druesorter
Argentina er mest kjent for sin Malbec. Malbec står for rundt 38 prosent av produserte røde varianter og omtrent 21 prosent av alle vinvarianter. Argentinske Malbec har fått et verdensomspennende rykte; men andre røde varianter dyrkes også i Argentina som produserer deilige viner. Røde varianter dyrket i landet inkluderer følgende:

  • Malbec
  • Bonarda
  • Cabernet Sauvignon
  • Syrah
  • Tempranillo
  • Merlot
  • Pinot Noir
  • Cabernet Franc
  • Italienske varianter inkludert Sangiovese, Barbera, Lambrusco, Dolcetto, Primitivo og Nebbiolo

Hvite druesorter
Mens røde definitivt er stjernene i den argentinske vinscenen, produseres også mye hvitt. Varianter inkluderer:

  • Torrentés
  • Muscat av Alexandria
  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc
  • Chenin Blanc
  • Viognier
  • Semillón
  • Pinot gris
  • Riesling
  • Sauvignonasse
  • Ugni blanc
  • Pedro Giménez

En kuriositet er Rosa druer.

Argentinas tidligste druer fra vinindustrien var rosa-skinnede varianter, som fortsatt utgjør 20 til 30 prosent av vindruer dyrket i landet. Disse druene brukes for det meste i kanne og bordviner som er ment å drikkes innenlands (eller eksporteres til Japan som konsentrat), så de fleste av de rosa skinnvariantene dukker aldri opp på den internasjonale scenen. Disse druene inkluderer:

  • Cereza
  • Criolla Chica
  • Criolla Grande

Vinklassifisering i Argentina

I henhold til loven (nr. 25.163 om geografisk spesifikasjon) har National Institute of Viticulture (INV) strengere kontroll med geografiske indikasjoner (IGs) på etiketter, som nå kan tas til nivå med underregion innenfor en avdeling.

For eksempel kan NIV nå kreve vær, klima, jordsmonn og topografiske vurderinger for å identifisere en underregion, som Pedril eller Agrelo, innenfor en avdeling som Lujan de Cuyo, innenfor en provins – Mendoza. Systemet vil være svært likt det amerikanske Viticultural Area-systemet, hvor det søkes om AVA-status med en uttømmende vurdering av den aktuelle regionen.

Det er lovbestemt tre kvalitetsnivåer :

  • IP (Indicacion de Procedencia) – bordviner som inneholder minst 80 % av druer fra IP-regionen,
  • IG (Indicacion Geografica) – viner av høyere kvalitet dyrket, vinifisert og tappet på et bestemt område,
  • og DOC – viner av topp kvalitet.

INV har anerkjent følgende områder som IG-er: Valle de Uco (Sør for Mendoza), Alto Valle de Rio Negro, Patagonia, Calles Calchaquies (Cafayate og omegn) og Cuyo

Argentina dekker litt over 2,8 millioner kvadratkilometer, og er det nest største landet i Sør-Amerika. Den strekker seg fra den sørlige grensen til Bolivia i nord til den sørlige spissen av kontinentet.

Det er hjem til et stort utvalg av landskap, fra de steinete toppene i Andesfjellene i vest til det fruktbare Pampas-lavlandet i øst. Mest vindyrking i Argentina foregår ved foten av Andesfjellene.

Av sine vinregioner er Mendoza, uten tvil, den største og mest kjente i landet, og produserer ofte gode viner til offentlig anerkjennelse. Her kombineres ørkenlandskap og høye høyder for å lage et terroir som gir opphav til aromatiske rødfarger med intens smak.

Vingårdene i Mendoza-regionen når så høyt som 1500 m (5000 fot) over havet. Her gir økte nivåer av solstråling og en høy temperaturvariasjon i døgnet en lang, langsom modningsperiode, noe som fører til balansert sukker og surhet i druene.

Nesten tre fjerdedeler av den argentinske vinproduksjonen foregår i Mendoza. Faktisk produserer Mendoza 85 prosent av Malbec laget i landet.

I tillegg til flaggskipsdruen kan Argentina skryte av betydelige planter av Cabernet Sauvignon, Chardonnay og Bonarda. Nyere vinproduksjon inkluderer Cabernet Franc og den mer spansktalende Tempranillo.

Mendozas posisjon i regnskyggen av Andesfjellene betyr at det er lite nedbør, og vanning leveres effektivt av Andes smeltevann.

Lenger nord er regionene Salta og Catamarca enda høyere. En vingård i verdenstoppen eid av Bodega Colomé i Molinos ligger 3000 meter – høyere enn toppen av Mount St. Helens i Stillehavet nordvest i Amerika.

Lave breddegrader i dette hjørnet av Argentina – som ved 22°N til 28°N er betydelig nærmere ekvator enn noen europeisk vinregion – tempereres av den store høyden og den kalde fjelluften.

Her dyrkes Argentinas karakteristiske aromatiske hvite drue, Torrontés, som gir en skarp, intenst floral hvitvin.

 

Det er også noen vinproduserende regioner i Argentina nærmere Atlanterhavskysten enn de høye Andesfjellene. Patagonia, sør i landet, er nå hjemsted for to regioner: Rio Negro og Neuquen, hvis kjøligere klima er egnet for å lage viner av Pinot Noir.

Argentina har en lang vindyrketradisjon, og viner har blitt laget her siden 1500-tallet – først av spanske misjonærer, og senere av italienske nybyggere.

Inntil helt nylig var argentinske viner utelukkende innenlandske, hovedsakelig basert på de høyytende druesortene Criolla Grande og Cereza.