Vinifikasjon (vinproduksjon)
Vinproduksjon består på den ene siden av det som skjer i vingården med vinens råvare druer, herunder miljø, klima jordsmonn, terroir og arbeidet som utføres.
På den annen side er det som skjer i vinkjelleren. Her skal druene forvandles til vin og her ønsker man å bevare kvaliteten på druene gjennom hele prosessen frem til den ferdige vinen.
Det tar ca. 100 dager fra blomstring til innhøsting og når tidspunktet nærmer seg gjøres kjellerne klare til å ta i mot druene.
Håndplukking av druer er selvsagt et fordyrende ledd, men noen områder tillater ikke bruk av maskiner, enten på grunn av terrenget vinmarken befinner seg i, eller det kan være lovfestet at druene skal høstes for hånd.
For å oppnå alkohol må gjær konsumere det naturlige druesukkeret i druesaften. Gjæret kan være kultivert og tilsettes, eller man kan dra nytte av den gjæren som befinner seg naturlig på druene og i vinifikasjonslokalene.
Modne druer inneholder ulike syre- og sukkerarter, og i skallet sitter farge, aromastoffer og tanniner.
Hvitvin og rødvin fremstilles på litt forskjellige måter.
Når vinen har oppnådd ønsket alkoholinnhold drepes gjærsoppen.
I denne delen er vinen uklar, grumsete og enda ikke drikkeklar. Det kommer så en prosess, hvor den væskens som er i gjæringstankene blir silt ut, og deretter plassert i fat, for mer lagring, – eller filtrert og tappet på flasker klare for salg.
Kvalitetsvin vil ofte bli lagret lengre på fat, for deretter å bli filtrert og tappet på flasker.